среда, 16 сентября 2015 г.

Перші результати виконання Антикорупційної програми Укрпошти

t1
Завдяки впровадженню Антикорупційної програми на 2015-2016 рр. в Укрпошті виявлено і попереджено порушень на суму майже 95 млн грн. Про це заявив в.о. генерального директора Укрпошти Ігор Ткачук на прес-конференції в Українському кризовому медіа центрі 16 вересня 2015 року.

«Ми намагаємося виявляти будь-які корупційні ризики, запобігаючи таким чином створенню корупційних схем та неефективному витрачанню коштів одного з найбільших державних та стратегічних підприємств країни, яким є Укрпошта, – сказав Ігор Ткачук. – Антикорупційна програма в Укрпошті існує не лише на папері, а й активно втілюється в життя і вже принесла свої вагомі результати».

За ініціативи Ігоря Ткачука у цьому році змінено організаційну структуру Укрпошти, яка стала більш контрольованою, визволила від дублювання управлінських функцій, посилила відповідальність та підзвітність виконавців. Завдяки удосконаленню управлінських процесів підприємством зекономлено понад 40 млн грн на рік.

555
Колишнім керівництвом Укрпошти розміщено державні грошові кошти в сумі 56,1 млн грн на рахунку у ПАТ «Златобанк», котрий визнано неплатоспроможним. Здійснюється перевірка інформації щодо факту можливої протиправної діяльності.

Крім того, під час проведення моніторингу державних закупівель виявлено факти порушення вимог чинного законодавства під час придбання паливно-мастильних матеріалів у ТОВ «Техойл», що призвело до розтрати державних коштів на суму 18 млн грн в період з 08.2013-11.2014. Наразі інформація передана у відповідні органи та здійснюється розслідування.

З метою попередження корупції на підприємстві запроваджено систему жорсткого моніторингу діяльності філіалів. Протягом січня-серпня 2015 року проведено комплексні перевірки виробничої та фінансово-господарської діяльності Дніпропетровської, Львівської, Київської обласної, Сумської та Вінницької дирекцій підприємства, за результатами яких приймаються відповідні управлінські рішення та здійснюються заходи.

Зокрема, за результатами нещодавньої перевірки Хмельницької дирекції Укрпошти виявлено нанесення збитків філіалу на суму понад 800 тис грн. щодо використання земельних ділянок. Перевірка служби внутрішнього контролю показала, що така сума не надходила до каси підприємства. Наразі вживаються заходи щодо відшкодування нанесених збитків дирекції та недопущення їх у майбутньому.

Перевіркою Івано-Франківської дирекції підприємства встановлено, що у результаті діяльності її керівника, який декілька місяців виконував ці обов’язки та кандидатура якого не була погоджена Міністерством інфраструктури, дирекції підприємства нанесено збитків у сумі 3,2 млн. грн. Саме тому Ігорем Ткачуком прийнято експрес-рішення щодо призначення нового керівника філії, який тимчасово очолюватиме колектив поштовиків, а також оголошено наказ про призначення повної перевірки господарської і фінансової діяльності Івано-Франківської дирекції Укрпошти. За її результатами будуть прийняті конкретні управлінські рішення.

Одним з важливих питань для Укрпошти є виявлення в поштовій мережі відправлень з підробленими марками. Разом з тим підприємство зобов’язано доставляти таку кореспонденцію адресатам, забезпечуючи таємницю листування. Законодавством України передбачено, що листи з підробленими марками не можуть вилучатися з обігу та за фактами зловживань правоохоронні органи не можуть проводити розслідування. Ця ситуація наносить підприємству багатомільйонні збитки. Саме тому Укрпоштою сьогодні ініційовано внесення змін до Кримінального кодексу з метою встановлення чіткої кримінальної відповідальності за дії зловмисників з підроблення знаків поштової оплати та нанесення збитків державному підприємству.

«Озвучені результати запровадженої в Укрпошті Антикорупційної програми на 2015-2016 рр. є лише початком, першими кроками роботи в цьому напряму, – підсумував Ігор Ткачук. – Разом з тим, ми маємо постійно бути готовими запобігти неправомірним діям у нашому підприємстві . Ми й надалі активно розслідуватимемо всі факти, що мають підозру на корупційну складову, та вживатимемо жорстких заходів. Винні мають нести відповідальність, незалежно від статусу та займаної посади. Закликаю усіх до співпраці!».

Комментариев нет:

Отправить комментарий