воскресенье, 7 июня 2015 г.

Як держави світу підтримують свою пошту

«Гарна організація пошти є неодмінною умовою у всякій упорядженій державі, тому що пошта покликана задовольняти одну із нагальніших потреб сучасного людства. Поштова регалія відповідає і публічним, і приватним інтересам, тому що тільки держава може забезпечити гарний устрій пошти й правильний розподіл поштових установ по різних місцевостях». Ці слова, які звучали з вуст багатьох видатних діячів минулого століття, актуальні й донині.

У всьому світі пошта є символом держави. Від пошти значною мірою залежить стабільність ділового та економічного життя всього суспільства. Наведемо приклади країн, де пошта користується неабиякою підтримкою держави.

У Великобританії, наприклад, уряд країни щорічно здійснює фінансові вливання в поштову службу. Держава щорічно виділяє субсидію на утримання поштової мережі, яка у 2014 році склала 200 млн. фунтів стерлінгів (313 млн. дол. США), або 16,96% від загального доходу Post Office Limited (підрозділ Королівської пошти, що відповідає за мережу). Крім того, раніше держава списала борги компанії на суму близько 1,460 млрд. дол. США.

Пошта Японії, яка є державною корпорацією, звільнена від сплати податків і є найбільшим ощадним банком країни.

Пошта Греції (ELTA) отримує субсидії на надання універсальних послуг. Для компенсації збитків від надання універсальних послуг уряд Греції запровадив механізм компенсаційного фонду, до якого усі гравці грецького поштового ринку мають сплачувати кошти на підтримку національного оператора в розмірі максимум до 10% від доходу (сума внеску залежить від долі доходу, що приватний оператор отримує у містах та спектру послуг, що надаються). Сума такої субсидії перевищує 15 млн. євро на рік. Крім того, Пошта Греції отримала фінансову допомогу від уряду в розмірі 52 млн. євро на модернізацію поштових послуг.

Уряд Чеської Республіки на сьогоднішній день розглядає заявку Чеської пошти на фінансову допомогу у розмірі 1,7 млрд. чеських крон (62 млн. євро) для підтримки та збереження мережі.

У період 2008-2012 рр. пошта Франції отримала 1,9 млрд. євро державної допомоги на доставку відправлень та підтримку мережі у віддалених регіонах. Для забезпечення поштою завдання «територіальної присутності» на період 2013-2017 рр. прийняте рішення щодо звільнення пошти від сплати місцевих податків на суму 170 млн. євро на рік (всього на суму 850 млн. євро на час дії рішення). Для гарантування вигідних тарифів на доставку періодичних видань на період 2013-2015 рр. Французька пошта отримала пряму фінансову допомогу у розмірі 597 млн. євро.

Поштова служба США (USPS) прямо підпорядковується Конгресу США. Як державна установа USPS має захищене державою монопольне право на доставку листів. Це значить, що всі листи усередині країни повинні посилати через USPS. Єдине виключення, якщо вони «дуже термінові», тоді, не порушуючи закону, їх можуть доставляти компанії, що займаються експрес-доставкою. Як державна установа, що має особливий статус, поштова служба США звільнена від сплати державних і федеральних податків. Крім цього вона має й інші пільги: право отримувати позички зі зниженою процентною ставкою, а також відмовлятися від нерухомості або отримувати її відповідно до суверенного права держави на примусове відчуження приватної власності.

Комментариев нет:

Отправить комментарий