среда, 19 августа 2015 г.

Укрпошті потрібно змінити технологію виплати і доставки пенсій

Геннадій Ткачук
Сьогодні Укрпошта є найбільшим гравцем на ринку доставки пенсій в Україні. Клієнтська база в 2014 р. становила близько 5,7 млн осіб. Втім, упевнений, що при розмірі середньої пенсії в Україні 1670 грн, комісія Укрпошти на послугу з виплати й доставки пенсії не повною мірою покриває витрати на її надання. Варто зазначити, що впродовж останнього року середній розмір пенсій населення майже не зростає, в той час як стрімко збільшуються витрати національного оператора поштового зв’язку на її доставку.

Тим не менш, послуга з виплати пенсій має для Укрпошти важливе значення, оскільки дає змогу завантажити мережу поштового зв’язку та зберегти її для виконання функцій національного оператора поштового зв’язку.

Останніми роками частка Укрпошти на ринку виплати пенсій постійно зменшується, оскільки чимало нових пенсіонерів надають перевагу обслуговуванню в банківських установах. Укрпошта намагається зберегти клієнтську базу пенсіонерів, які обслуговуються через мережу об’єктів поштового зв’язку, проте процес зменшення кількості пенсіонерів триває через природний відтік. Крім того, бажання Пенсійного фонду зменшити витрати перетворилося на цілеспрямоване проведення роботи з пенсіонерами, які проживають не тільки в містах, але й у сільській місцевості на примусове масове їх переведення на обслуговування до банківських установ. Зважаючи на таку ситуацію, в наступні роки підприємству треба бути готовим до подальшого падіння доходів від доставки пенсій. Клієнтами залишиться сільське населення (важко уявити, що сільські бабусі перейдуть на банківські картки) та літні громадяни й люди з обмеженими можливостями в містах, які потребують доставки пенсій додому.

Для збереження доходів підприємства від доставки пенсій у середньостроковому періоді Укрпошті потрібно суттєво змінити технологію надання послуги з виплати та доставки пенсій, а також активніше «прив’язувати» до виплати пенсій вдома інші послуги: приймання оплати комунальних платежів, оформлення передплати на періодику, продаж товарів першої необхідності тощо.

Також Укрпошті необхідно реалізувати низку ініціатив на ринку пенсійних доходів. Враховуючи наявну поштову мережу, довіру населення до Укрпошти та значний досвід поштовиків, існує можливість використовувати підприємство для упровадження різноманітних соціальних ініціатив. Наприклад, відстоювати позицію впровадження на базі підприємства сервісу «соціальна картка» (поштовий рахунок без кредитів і нарахування відсотків) і отримати дозвіл на її випуск. Це дасть Укрпошті можливість зберегти клієнтів і реалізувати важливий соціальний проект державного значення.

Для забезпечення функціонування такого механізму необхідно внесення змін як до «Порядку проведення конкурсного відбору банків, через які здійснюється виплата пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги», так і зміни до Законів України «Про платіжні системи та переказ коштів», «Про банки і банківську діяльність», «Про поштовий зв’язок».

При отриманні національним оператором права відкривати та вести поштові рахунки пенсіонери матимуть можливість одержувати пенсію через поштові рахунки, що підвищить конкурентоспроможність послуг національного оператора шляхом заміни існуючої затратної технології при виплаті пенсій та допомог; створить умови для зменшення витрат Пенсійного фонду на оплату послуг із виплати та доставки пенсій і грошової допомоги та припинення примусового переводу пенсіонерів до банківських установ; надасть можливості клієнтам здійснювати переказ коштів на поштовий рахунок та сплачувати послуги за допомогою платіжних карток, випущених до поштових рахунків.

Для втілення ідеї впровадження сервісу соціальної карти будуть потрібні чималі інвестиції, однак при створенні Укрпоштою банківського механізму можливість збереження доходів від обслуговування пенсіонерів буде істотно вище.

Впевнений, що народні депутати України на законодавчому рівні підтримають цю ідею заради важливої соціальної мети – забезпечення сталого і якісного отримання пенсій громадянами України. Але й сама Укрпошта має добре попрацювати для збереження свого стабільного стану на ринку доставки пенсій і зміцнення іміджу як надійного постачальника цієї послуги. Для цього їй потрібно докорінно змінити технологію надання соціально значущої послуги з виплати і доставки пенсій і грошової допомоги.

Геннадій Ткачук, народний депутат України
"Поштовий вісник" №33 14 серпня 2015 р.

Укрпошті потрібна Програма інноваційного розвитку
Чи варто перетворювати «Укрпошту» на акціонерне товариство?

Комментариев нет:

Отправить комментарий