пятница, 4 ноября 2016 г.

Ігор Смілянський зірвав графік корпоратизації Укрпошти

УДДПЗ «Укрпошта» провела тендер із закупівлі послуг щодо проведення оцінки свого майна в рамках корпоратизації (перетворення держпідприємства в публічне акціонерне товариство). Переможцем було обрано оціночну компанію «Аргумент». Про це повідомила прес-служба «Укрпошти».

На підставі комерційних пропозицій очікувана вартість послуги оцінки була встановлена в розмірі 6 млн. грн. ТОВ «Аргумент» вийшло з пропозицією вартості послуг 1 998 тис. грн., яку «Укрпошта» визнала найбільш вигідною з-поміж інших на підставі критерію «ціна». 31 жовтня підприємство уклало договір з переможцем.

Можна висунути кілька версій, чому «Укрпошта» головним критерієм визначила ціну. Навіть не згадуючи приказку «дешева рибка – погана юшка», варто зазначити, що нове керівництво підприємства постійно приймає рішення які не дружать із здоровим глуздом. Стовідсотково можна стверджувати, що цей «Аргумент», який дуже нагадує контору «Рога та копита», не здатний здійснити об’єктивну, достовірну, міжнародно визнану оцінку колосальної кількості майна одного з найбільших стратегічних підприємств України. В цієї контори немає для такого ані достатнього досвіду ані відповідного числа сертифікованих в Україні фахівців. Це очевидно – ніхто в Україні не буде постійно тримати в своєму штаті сертифікованих аудиторів у кількості достатній для здійснення адекватної оцінки майна такого величезного підприємства.

Дуже дивним є мовчання Кабміну, який раніше наполягав на тому, щоб оцінку майна Укрпошти проводили міжнародні консалтингові фірми з бездоганною репутацію, бажано хтось з членів так званої «Великої четвірки». Хотілося б почути думки Мінекономрозвитку та Фонду держмайна щодо відповідності запропонованої «Аргументом» дешевої послуги необхідному рівню якості. В цій ситуації їм не можна мовчати, адже «Укрпошта» є одним з найдорожчих державних активів і не можна віддавати його на поталу шахраям, які збираються зробити з нею теж саме що свого часу зробили з «Укртелекомом».

Отже, для гендиректора «Укрпошти» американця Ігоря Смілянського достовірність та якість оцінки майна не є головним критерієм. Це цілком відповідає версії, що Смілянського призначили гендиректором «Укрпошти» для її банкрутування з метою подальшої приватизації. Чим нижчою буде ціна майна збанкрутілої «Укрпошти» - тим менше грошей витратять ті хто замовив держпідприємство.

Поки що з «Укрпоштою» здійснюють ті ж самі маніпуляції що й в свій час з «Укртелекомом». Але хотілося б звернути увагу на наступне. Коментуючи інформацію про закупівлю послуг з оцінки майна Ігор Смілянський зазначив, що корпоратизація держпідприємства буде завершена до серпня 2017 року.

Але ж лише місяць тому він запевняв, що «Укрпошта» стане публічним акціонерним товариством вже в першому кварталі 2017 року (можна навіть знайти в Гуглі його слова про завершення корпоратизації до Нового року). Фахівці, і автор цієї статті в тому числі, в один голос стверджували, що це неможливо, це нереально, це нездійсненно - втім він скрізь розповсюджував маячню про завершення корпоратизації в І кварталі 2017 року, яку, на жаль, легковажно транслювали ЗМІ.

І ось тепер, Ігор Смілянський непомітно «зсунув» термін завершення корпоратизації «Укрпошти» на півроку.

З цього можна зробити наступні висновки:

1. Обрана Смілянським дешева пропозиція ТОВ «Аргумент» не здатна забезпечити достатньої якості оцінки майна «Укрпошти».

2. Оцінка майна «Укрпошти» не стане джерелом об’єктивної і достовірної інформації для серйозних інвесторів, вона буде робитися в інтересах тих, хто намагається за схемою «Укртелекому» обанкротити «Укрпошту», щоб в подальшому задешево її купити.

3. Графік корпоратизації зірвано, що є підставою для розірвання контракту із громадянином США Ігорем Смілянським.

4. Ігор Смілянський в черговий раз виявився брехуном, його кваліфікація не відповідає займаній посаді.

Лев Донськой, http://h.ua/story/433442/


Комментариев нет:

Отправить комментарий