пятница, 31 июля 2015 г.

Реформа "Укрпошти" або що заважає держкомпанії працювати за євростандартами

Кабмін планує перетворити «Укрпошту» в публічне акціонерне товариство. Радник гендиректора «Укрпошти» Микола Чорний в прямому ефірі радіостанції Голос Столиці розповів про те, які зміни чекають державну пошту.
Державне підприємство «Укрпошта» чекають серйозні зміни. Зокрема, його хочуть реорганізувати в публічне акціонерне товариство. Відповідне розпорядження оприлюднене Кабінетом міністрів.

Чому було підняте питання про перетворення «Укрпошти» у публічне акціонерне товариство?
— Питання перетворення «Укрпошти» на корпоратизоване акціонерне товариство досить давнє, воно було відкрите ще в 1998 році. Тоді навіть це було закріплено відповідною постановою Кабінету міністрів, але потім питання постійно відкладалося, і ось лише зараз розпорядженням Кабінету міністрів було прийнято рішення про реорганізацію в публічне акціонерне товариство. Маю підкреслити, що 100% акцій підприємства буде належати державі, вони не підлягають відчуженню.
Наскільки зараз важливим є це питання?
— Та форма державного підприємства, в якій зараз існує «Укрпошта», зовсім неповоротка. Ми маємо погоджувати кожну свою дію. Коли ми будемо вже акціонерним товариством, то зможемо привести свою внутрішню організаційно-правову структуру до європейських стандартів. Вона стане інвестиційно-привабливою компанією.
Які саме переваги ви отримаєте?
— Скажімо, сьогодні «Укрпошта» має величезний за розміром майновий комплекс. Але він старіє, а ми вимушені довго погоджувати свої дії щодо цього майна. Скажімо, списання автомобілів - ми не можемо їх просто викинути, розібрати на запчастини, продати - вони належать державі, ми ними лише розпоряджаємося. Як тільки ми будемо працювати у формі публічного акціонерного товариства, ми вже можемо самі розпоряджатися своїм майном: відчужувати, продавати непривабливі активи. Це стосується і організаційно-правової структури. Ми зможемо затверджувати підрозділи, навіть створити, наприклад, власний банк, власну страхову компанію, у нас більше свободи з'являється у роботі з банками та іншими кредитно-фінансовими установами.
Чи планує «Укрпошта» надалі співпрацювати із приватними компаніями після реорганізації?
— Звичайно. В нас дуже значна частина доходів створюється за рахунок роботи з приватними компаніями, нашими корпоративними клієнтами. Але в формі публічного акціонерного товариства ми зможемо залучати інвестиційний приватний капітал.
Ми знаємо, що «Укрпошта» протягом багатьох років була лідером на українському ринку поштових послуг. Яка зараз ситуація?
— «Укрпошта» залишається лідером поштового ринку. Ми постійно модернізуємося, комп'ютеризуємося. Лише за цей рік ми вже запустили декілька нових послуг, самою відомою з яких стала прискорена пошта. Ми запропонували можливість доставки товарів упродовж одного дня за умови, якщо вони до 12 години були прийняті. Також ми підписали з Китаєм договір і таким чином організували доставку товарів з китайських інтернет-магазинів, цей напрям дуже потужно починає зараз працювати. Підписали угоду з Естонією щодо доставки товарів з їхніх інтернет-магазинів. Посилили значно свої позиції стосовно фінансових послуг, прийому платежів з торговою виручкою. Зараз можна робити грошові перекази до двох годин між Україною і Болгарією, а раніше кошти йшли близько двох тижнів.

Издание: Голос Столицы  (сайт радио)

Комментариев нет:

Отправить комментарий